HTML

Börzsöny

Hazánk egyik legérintetlenebb és legösszefüggőbb hegysége, mely gazdag állat- és növényvilágával a természetkedvelők igazi paradicsoma.

Friss topikok

2011. február 27. Szob - Nagy-Koppány- Kisirtáspuszta - Tányér-rét - Fagyos-kút - Nagy-Hideg-hegy - Csóványos - József emlékhely - Király-kút - Pénzásás - Diósjenő

2011.03.01. 07:52 :: adamnfl

2011.február 27.

Már tavaly is terveztem egy igazán hosszú túrát menni, de akkor valahogy kimaradt. Fizikailag nagyon lefársztott a túra, de érdekes fejben nem: hazafelé a vonaton nyelvtanulással ütöttem el az időt. Na persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól mindig ilyen túrákra fogok menni - egyrészt nem hiszem, hogy sokáig élvezném, másrészt nem azért jár az ember a hegyekbe, hogy "meghaljon" - szerintem maradok a 30-35 km-es távoknál, de azért ez a "könnyed" séta jó volt nagyon.

 

Pozitívumok:

  • Szép, tavaszi idő volt szinte egész nap, bár estére azért lehűlt igencsak a levegő
  • A Csóványoson vasárnap délután 3 óra ellenére egy lélek se volt, máskor már többszáz méterről hallani a ricsajt
  • Életemben először láttam a természetben nyulat (Brjeska-bánya közelében) és borzt (a sötétben megvilágítva Diósjenő előtt)
  • Az új Led Lenser fejlámpám (ez kaszast-nek szól, tudni fogja miért) nagyon jól funkcionált, az utolsó két és fél órát azzal mentem
  • A sötétben egyedül való túrázás sokkal kevésbé idegölő, mint gondoltam
  • Gyönyörű csillagfényes este volt, téli éjszaka ritkán látni ennyi csillagot az égbolton
  • Nagyon képben vagyok már a Börzsöny tekintetében: a térkép jórészét otthon hagytam (darabokban van), s olyan 11 óra körül találtam ki menet közben a végleges útvonalat, és pont teljesíthető is volt normális tempóban, így elértem az utolsó Vác felé közlekedő vonatot

Negatívumok:

  • Nagyon nagy mennyiségű kivágott fát láttam, mindenhol lehet olvasni, hogy tervezett erdőgazdálkodás így, meg úgy, de én csak azt látom, hogy az erdő egyre csak fogy, a Koppány-nyeregnél is több hektárnyi erdő tünt el nyár óta
  • A Brjeska-bánya után egy erdészeti úton mentem. Egyszer csak egy dörrenést hallottam, nem nagyon fogalalkoztam vele, mentem tovább. 5 perccel később egy leterített őz feküdt pontosan előttem az úton. Azt, hogy milyen látvány volt a vértócsával, meg a majdnem leszakadt fejjel együtt nem részletezem inkább. Pont akkor mászott le a vadász (legális, illegális? ki tudja) a lesből. Pár mondatot váltottam vele a környező utakról, s mentem is tovább. Ami nem tetszett az az, hogy miért így rakják az etetőhelyeket, hogy azok pontosan az úton vannak, a vadles meg majdnem párhuzamosan az úttal??? Én nem mindig turistaúton járok, vállalom a felelősséget az ilyenekért, de ha valaki letéved a jelzésről és megy 2-300 métert egy rossz úton attól még nem kell lelőni. Vagy akkor valami táblát rakjon ki a vadász...
  • Visszatérő probléma: a kutyák...az még hagyján, hogy a Sukola-keresztnél a majort el kellett kerülnüm a bokrokon keresztül mert szabadon engedett kutyák voltak, de hogy a nagy-hideg-hegyi csúcskőnél is majdnem nekem ugrott egy...nem értem miért nem kötik meg az ilyen kutyákat...

Táv: 62km    Szintemelkedés: kb. 2250m    6:30-20:05

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borzsony938m.blog.hu/api/trackback/id/tr232699256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaszast 2011.03.01. 16:30:49

Gratulálok.

Ennyit menni már rémisztő. NHH-n viszont tudtommal nincs kutya, maximum ha valami tapló fel nem vitte és jópofán elengedte. Erre az esetre van nálam általában a túrabot és egy hosszú pengés kés is.

Ha elkéred a "séta" előtt a GPS-t, méterre pontosan tudtad volna, hogy még ki kell menned a Tax-i rétre, hogy meglegyen a 66km :(

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.01. 16:51:56

Kössz:) Igazából azért nem teljesítménytúrákra járok egyrészt, mert nem olyan jó érzés úgy nekiindulni, hogy pl. még 45 km-em van hátra...főleg hogy meghatározott útvonalon. Ha az ember meggondolja magát és rövidíteni akar, másfelé akar menni, stb. akkor ott nincs erre semmi lehetőség. Nem baj egyáltalán, hogy nem lett meg a 65 km:)
Igen, elengedték a kutyát, nem "helybéli" eb volt:D Kés van nálam is mindig, de hogy őszinte legyek nem akarom ilyenre használni...vagyis csak vészhelyzetben. Ti mikor voltatok Nagyirtáson?

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.03.01. 22:37:10

ez a 62 km már tényleg brutális :DD meg az is, h 6:30-kor kezdted :) ilyenkor mennyit alszol előtte?

a vadászos sztori meg roppant tanulságos. ha vmitől félek a szürkületi erdőben, akkor az a vadászok. próbálok ilyenkor előre is világítani, meg a hátizsákra is rakni villogót, mert tudom, hogy annyi hülye van közöttük, h egymást is lelövöldözik időnként. ráadásul nagyon sokszor a jelzett túrautak mellett közvetlenül vannak a lesek, ami ugye nem lenne probléma, ha tudnám, h a csávó tényleg meggyőződik arról, hogy vad jön-e vagy ember. de a vadászbalesetek pont abból lesznek, h ha vmi mocorog, már akkor odalő, aztán max kiderül, h ember.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.01. 23:15:19

Hát ez egy elég speciális túra volt, úgyhogy az alvásra nem általánositanék:D 5-6 órát aludtam kb előtte. Az a jó, hogy kb. 10 percre lakok a vasútállomástól, szal elég ha csak 5kor felébredek, akkor is elérem az 5:50es vonatot. Mellesleg ezt nem irtam, de odafelé is meg visszafelé is ugyanazzal a vonattal mentem:D A hamburgi Jan Jesensky EC-vel. Az a poén, hogy osztogattak rajta ilyen menetrendszerűt és azon az volt, hogy a reggeli vonat amikor Hamburgba ért este (Németország túloldala) akkor én még gyalogoltam:D
A vadászoktól én is félek, remélem kinyitják a szemüket mielőtt lőnek...

oldbikeold 2011.03.02. 01:27:04

Szép "nagy" kör..garatula.
Kisebb karika nekem is a menüben volt.
picasaweb.google.com/114841135456821063554/BorosPatakKoromBerc#
A puskásokkal azért vigyázni kell-ha valami mozog lőnek.Szerencsés vagyok mivel egy bringás lámpával túrázok..így észlelik a fényt a "durranó-botosok".
picasaweb.google.com/oldbikeold2/BorzsonyKekTejfolben#5397004814572551810
Képeket nézve látom voltál a P4-ről leágazó kilátópontnál-N.mánára...a királyné pallagja is tetszetős hely.

oldbikeold 2011.03.02. 14:30:30

amely az éjjel lemaradt....
Most nézem az időpontot... du 14.00-től-14.20-ig voltam NHH-nél hehe.. lehet,hogy "egy-időben-egy-helyen".. a csúcskőnél a padon ebédeltem.Nagyirtás környékétől a Fagyoskútig az itinered?
A fakivágások számomra is feltünőek,de az az érzetem támad,hogy a túristauakról nem látható-szembetünő helyeken még nagyobb a tarvágások aránya.
ja.. igen találtam egy képet és ez az Alsó- Hinta rétnél volt emlékeim/gépi adat/szerint 16.05-kor..!!a nyár közepén..
Kutyafalka a sukola + -nél állandó problémám,mivel itt szoktam levágni az utat Márianosztra felé Szobról.
picasaweb.google.com/oldbikeold2/MajorosBoszob#
A beszámolód alapján érdekesség-azonosság számomra,hogy én is az út ideje alatt szoktam a túraútvonalat véglegessé tenni-csak a vázlat van a fejemben és az erőnlétemhez,kedvemhez és a "természet-adta" impulzusok alapján járok-kelek a hegyek között.
A nyári időszakra tervezek egy hosszabb túrát tenni a hegységben amelynél az éjjeli túrázás is szerepel a km az egy dolog,de összejön egy "halom"..
köszönöm a beszámolót ..már vártam....

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.02. 17:31:34

@oldbikeold: uhh én 13:55-kor indultam el a NNH-tól:) ebben az éjszakai dologban lehet hogy benne lennék én is:)
Nagyirtástól: elindultam a Szent Orbántól Kisirtás felé, majd a kisvasút kereszteződésénél poénból tettem egy jó nagy kört (magyarul a síneket követtem annál a kanyarnál nem sokkal a hotel után), majd megint a jelzést. Kisirtástól S, majd Z+, Tányér-réttől felfelé a másik réthez (onnan kb. 200m) ott balra, azon az úton, ami felmegy az Inóci-nyereghez megkerülve a Kis-Inócot. Onnan S+, majd később S négyzet:)
Megőrülök amikor amúgy némacsönd lenne de a favágóktól hangos az erdő:@

oldbikeold 2011.03.02. 21:54:11

@adamnfl:
A rakodótól a síúton kapaszkodtak NHH-re Te a K-t használtad?
Ha nagy a sár akkor Kisirtástól a síneken tekerek fel a vasút végállomásáig:):)
A Tányér réttől a "másik rétig" nem ismerem,de...köszönöm
"jó tett helyében ..." ismered?
inóci nyeregnél vagy -balra! Kis-Inóc-előtted a széles erdészeti/összedőlt les!/-S+ le!..-Te jobbra fordulsz a Nagy-Inóc irányában-200 m-re jobbos erdészeti ,de TE egyenesen fel 150 m-kissé jobbra /csak sejted az ösvényt!/sziklák-jobb oldalt elkerülöd-kidőlt fák-láthatóbb út!jobbra fordulsz-400m és már az Etel pihenőnél vagy!

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.03.03. 09:19:14

@oldbikeold: kössz a tippet;)
az egyik térképemen Kis-Tányárosnak írják a másik rétet...az biztos, hogy tényleg kisebb, mint a másik:D
süti beállítások módosítása