HTML

Börzsöny

Hazánk egyik legérintetlenebb és legösszefüggőbb hegysége, mely gazdag állat- és növényvilágával a természetkedvelők igazi paradicsoma.

Friss topikok

2010. március 20. Nagybörzsöny - Gömbölyű-kő - Kis-Koppány - Bezina-völgy - Kisinóci th. - Királyrét

2010.03.22. 15:18 :: adamnfl

2010. március. 20.

Az első olyan nap az évben, amikor az ember nyugodt szívvel otthon hagyhatta a kabátját, mert még a hegyekben is kellemes tavaszi időt ígértek.

Miután leszálltam a buszról Nagybörzsönyben, tettem egy kis kitérőt a Szent István korabeli templomhoz, amely állítólag egyike hazánk legrégebbi templomainak. Már sokszor jártam erre, de mindig megcsodálom a maga egyszerűsége és szépsége miatt.

Néhány perccel később egy horgásztó mellett elhaladva a piros jelzést követtem, amely először délnyugat felé, majd délnek tart, s kisvártatva fordul délkeleti irányba, megkerülvén egy kisebb hegyet. A Csörge-kút után letértem a pirosról, s egy ösvényen a patak mellett folytattam az utat felfelé. Egy ideig azt hittem rossz felé megyek, de mikor kiértem a Bizmet-rét aljára egyből rájöttem, hogy pontosan ott vagyok, ahol szerettem volna lenni. Maga a rét egy kb 6-800 méter hosszú, 60-80 méter széles rét, ahol több helyen "emberi nyomok" találhatók(vadászlesek). A kellemesen emelkedő rét végén már messziről muflonokat pillantottam meg, de sajnos mire közelebb értem elillantak. Szerencsére így is azért meg tudtam örökíteni őket.

Egyből a rét végén sziklákkal övezett lejtő kezdőik, innen tökéletes a rálátás a Börzsöny egész nyugati részére. Nem sok helyen lehet olvasni erről a helyről, pedig szerintem mindenképp a hegység 10 legszebb kilátóhelyeinek egyike.

Innen pár perc alatt fent voltam a Gömbölyű-kő 509 méteres csúcsán, ahol azonban nem találtam csúcskövet, így tovább is indultam azonnal a Kis-Koppány irányába. A fákon kopott jelzések voltak: régen nem a hegyoldalban, hanem fent ment a piros jelzés. A Kis-Koppány csúcsát egyáltalán nem övezik fák, így a Sákola-tető és a Nagy-Galla könnyen felismerhető volt. A csúcstól kb 100 méterre délre szintén érdemes elmenni, mert elénk tárulkozik a Nagy-Koppány, a Nagy-Sas-hegy, sőt még a távolabbi hegyek csoportjai is. Közvetlenül ez alatt fut a P és K+ jelzés, ami a Koppány-nyereghez vezet. Tovább folytatva az utat a piroson kellemes lejtőben volt részem, bár a sár ezen a részen helyenként elviselhetetlenül nagy volt. Nem akartam bemenni egész Márianosztrára, ezért még előbb egy jelzetlen úton letértem, és egy patakvölgyben leereszkedtem a Bezina-völgyhöz. Sok helyen azt olvastam, hogy a kisvasút felújítás alatt áll, azonban azt kellett látnom sajnos, hogy ez igazából újjáépítés lesz, mert sínnek nyoma sincs...Mindezek mellett szépen csillogott a patak vize a déli Nap fényében. Ezután a Bükkös-árokban felkapaszkodtam egész addig, ahol a zöld jelzés becsatlakozik a Kopasz-hegy felől, s tovább indultam a Só-hegy irányába, de ott a felsővezetékeknél nem indultam meredeken felfelé, hanem inkább keletnek fordultam, és követtem az oszlopokat. Egy kis ösvényen tíz perccel később elértem a sárga jelzést, amelyre rá se ismertem a januári, pontosan térdig érő hó hiányában...a Ló-hegyi-patak szép kis kanyarulatokat ír le, több helyen - gondolom a hóolvadás miatt - még kisebb-nagyobb "vízesések" is kialakultak. 

Mivel a sárga négyzeten még nem voltam, így balra tértem, s nem is kellett csalódnom, végig a patak völgyében, helyenként a patakon keresztül vezetett az út a Kisinóci túristaházhoz.

Kerestem egy padot, ahol megpihenhettem, majd elindultam, mivel úgy terveztem, hogy megpróbálom elérni a 15:40es királyréti buszt, úgyhogy innentől kezdve egy kicsit nagyobb tempóra kapcsoltam.

Egyszer nagyon régen voltam már magán a Király-réten, de az legalább tíz éve volt, és nem is nagyon emlékszem rá, úgyhogy jó volt újra látni. A rét végén találkoztam néhány kirándulóval akik nemigazán tudták, hogy merre vannak, de szerintem ezen a részen nehéz eltévedni, ha az ember nem indul el hegynek felfele, biztos, hogy Királyréten, Kóspallagon, vagy a környező turistaközpontokban találja magát.

Végülis több mint 20 perccel a busz indulása előtt odaértem, így kényelmesen le is takaríthattam egy kicsit sártól bekoszolódott ruháimat.

A túra tanulsága: Nem kell mindig magas hegyeket megmászni ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a Börzsönyben!

Táv: 23 km Szintemelkedés: kb. 800m 8:45-15:15 Átlag: 3,5 km/h

11 komment

Címkék: királyrét nagybörzsöny gömbölyű kő kis koppány bezina völgy koppány nyereg kisinóc király rét bükkös árok

A bejegyzés trackback címe:

https://borzsony938m.blog.hu/api/trackback/id/tr101859640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.24. 12:50:16

ezeken a déli részeken én tavasszal meg ősszel szeretek túrázni. bár most nyáron annyira belszerettem a magas-börzsönbye, hogy teljesen rákattantam, egy ideje azt a részt járom be, nem is tervezek másfelé utat a börzsönyön belül :))

viszont ez az útvonal, amit leírtál szintén elég izgalmas, uh megjegyzem.

nagybörzsönyben érdemes betérni a lekvárfőző családi vállalkozáűshoz. helyi alapanyagból főznek házi lekvárokat. ha kell, linkelem a honlapjukat. ilyen kis kézműves boltok kellenének minden faluba.

a muflonos kép egyébként nagy mázli. sokszor szoktam látni vadakat, de használható minőségű képet általában nem tudok lőni. mondjuk az én gépem az egy olcsó kis gép, de alapvetően nem csak emiatt, hanem mert mire előkapom, bekapcsolom, addigra elfutnak.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.03.24. 15:08:16

Nagybörzsöny áll hozzám a legközelebb az összes börzsönyi falu közül, nem tudom, hogy miért...talán mert ahhoz képest milyen kicsi falu (asszem a KSH szerint kb. 900an lakják) mégis annyi minden található itt (kisvasút, vízimalom, bányásztemplom, Árpád-kori templom, stb.)

Érdekelne ez a lekváros dolog is természetesen:)

A muflonos képről meg annyit, hogy nekem sincs csúcsprofi gépem, de néha van hogy a kezembe marad és nem rakom el, talán ennek köszönhetem ezt a képet:)

Én pedig annyit voltam a Magas-Börzsönyben mostanában hogy másfelé is akarok menni:D
Pénteken még nem arra megyek, de utána ha már kicsit zöldebb lesz a táj egy északi túrát tervezek a Nagy-völgy környékén, arra igen régen voltam:)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.25. 13:25:06

igen, nagybörzsöny egy nagyon jó kis falu. csak a kocsma nem olyan jó :D én még perőcsényt is szeretem, ott nincs semmi, csak egyszerűen aranyos :)

itt a lekvár link:

www.lekvar-lak.hu/index.php

uhhh, a nagy-völgy! évek óta nem jártam arra. majd június környékén betervezek oda egy túrát. egyébként a nagy-völgyben nem volt régen (50-es 60-as években) aszfaltút, csak földút, és a korabeli túrabeszámolók szerint végig virágos rétek sorakoztak. majd meg akarom nézni, hogy júniusban most is így van-e.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.03.25. 19:19:55

Kössz a linket! Legközelebb sztem betérek hozzájuk mindenképpen.

Az a baj, hogy előre legalább 5-6 túraútvonalat kinézek mindig...:D
De most legalább van időm túrázni:) 3-4 hét és zöldbe borul minden, akkor lesznek csak igazán szép képek:)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.26. 13:49:35

nekem meg pont mostanában nincs időm, meg pénzem :( kurvára felment a vonat ára.

oldbikeold 2010.11.19. 17:36:44

szerencsém volt a muflonokkal,egyszerűen belefutottam a csapatba és egy ideig "befogadtak"....
oldbike.dobd.hu/movie/pilis-muflon-42LmpCWAlQn
a képek:

picasaweb.google.com/101890606399598121756/Beavatas#
a gömbölyű kő még kimaradt-felkeresem hamarosan...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.05.18. 01:02:37

Üdv!

Ma túráztam arra. Felmentem a piroson, a Róth erdőig nem volt semmi baj.

Innen elindultam a piroson a Koppányok irányába, egy elágazásnál a bal fele menő út volt a jártabb, a jobb fele menőn nem láttam jelzést, de még a nyomát sem. Innentől a kijárt erdészeti úton haladtam, mikor kb 20-25 perc múlva feltűnt, hogy nincsenek jelzések. Kiértem a Bizmet rétre a közepe táján, élveztem a panorámát, majd nekiálltam keresni a további utat. Ha a rét felső végével állunk szemben, akkor jobbra nem láttam ill. nem találtam utat, ellenben a bal irányba vezetett egy ösvény szerűség, amely bevitt az érintetlen vadonba. Tudtam, mert látta, hogy alattam megy egy út, megpróbáltam oda lejutni, de minden alkalommal ráfutottam egy-egy életveszélyesen meredek szakaszra, így addig addig tértem ki balra, mire kijutottam az útra, amin érkeztem. Visszamentem, és egy elágazásnál elfordultam jobbra, jelzetlen úton lejutottam a kék jelzésre, az aszfalt útra. Ahol a kék elhagyja az aszfaltot, a turista út maga volt az ősvadon, a meredek kicsit kikezdte a bokámat, ezért a könnyűt választottam. Onnantól kezdve minden út, mely kiágazott az aszfaltból, eléggé járhatatlannak tűnt, kivéve az új sárga keresztet (A régi is látható!), de addigra már elveszítettem a bizalmamat az ottani utakban.

Látván a képeket, legközelebb nekimegyek Nagyirtás felől, mert ezt a panorámát nem szabad kihagyni.

mabal 2015.05.19. 01:01:59

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Valószínűleg egy vízmosásnál, a Csörge kútnál térhettél le a pirosról. Ott az út egy éles jobbkanyart ír le, ezen kell továbbmenni, balra a Bizmet rétre jutsz. Rögtön ezután lesz egy újabb elágazás, itt is a jobboldalit válaszd, később újra lesz piros jelzés is. Alapvetően felfelé kell menni rendesen, hiszen fel kell jutni a Sas-hegyre.
Mikor a Sas-hegy ellaposodik és bal oldalon véget ér egy hosszabb kerítés (már a csúcs után) bal oldalon jól láthatóan le lehet ereszkedni egy ösvényen. 50-100 méter után érdemes jobbra kimenni a sziklafal szélére. Innen meseszép a kilátás. Úgy emlékszem még a Bizmet rét teteje is látszik.
Ha továbbmész a piroson és egy bizonytalan elágazásnál a bal oldalit választod, kibukkansz a Kis-Koppány tetején ami szintén gyönyörű hely.

Letkés felől is ide juthatsz a Sákola tetőn keresztül, meg Márianosztráról a piroson, de én mégis az első utat választanám Nagybörzsöny felől mert a kibukkanási élmény szerintem erről a legjobb. Aztán Kis-Koppány után tovább lehet menni Nagy-Koppány felé, itt is nagyon szép a kilátás.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.05.19. 11:29:56

@mabal:

kepfeltoltes.hu/150519/borzsony_R_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Amire én gyanakszom, hogy elrontottam, az mindjárt a Róth erdő utáni elágazásnál volt (Rózsaszín), balra jól kijárt erdészeti út, jobbra valami útféle, buja aljnövényzettel benőve. Benéztem rá, bementem 10-20 métert, nem láttam jelzést, mentem a járt úton.
A Csörge kutat meg sem találtam.

A Bizmet-rét tetején a pirosra levezető utat nem találtam, ellenben láttam a narancs ösvényt. Majd miután visszakeveredtem az útra, a kék vonalon mentem le és kötöttem ki az aszfalton. Pirossal a járhatatlannak tűnő utak, amiket a megerőltetett bokámmal már nem vállaltam (Hozzátartozik: 130 kg vagyok, tehát a meredek jobban igénybe vesz, mint egy átlagos túrázót. Kétszer-háromszor is meggondolom egy úttalan hegyoldalban, hova lépek, előre megtervezem a következő 4-5 métert, és kinézem a vészfogó fákat.

Mikor már kiértem vissza az útra, felidegesítettem magamat és nem tudtam logikusan gondolkozni (Meg kellett volna próbálni a Bizmet-rétet jobb (déli) irányban is elhagyni), visszamentem egy elágazáshoz, és az itt kékkel jelölt úton lementem a kékre.

Pedig ha elővettem volna a magam által nyomott kis itineremet, és fél percig logikusan gondolkozom, rájöttem volna a hibára. Ahogy arra is rájöttem, a papír alapú térképet nem szabad otthon hagyni, mert hiába töltöm fel a telefonra, azt nappal nem lehet jól látni, ahogy a kívánt méretűre sem tudom felnagyítani.

.

Viszont ha valaki tud jól nagyítható térképet, tennék egy próbát, de a papír is eztán mindig ott lesz.

mabal 2015.05.22. 00:28:20

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
A térképed nem a legújabb. A piros sáv már (ismét) a Sas-hegy gerincén halad a Gömbölyű-kőn keresztül. A Bizmet rét tetejéről jobbra felfelé (dél-nyugati irányba) fel lehet jutni a piros sávra és a kilátópontra.

Én időhiányban szoktam rossz döntéseket hozni, pedig ha elővenném a térképet és egy kicsit lehiggadva áttanulmányoznám a környéket rátalálnék a helyes útra. Volt, hogy 50 méterre voltam a keresett ösvénytől.
Én is a papírtérképet preferálom. Először is mindig működik. A GPS a szűk völgyek mélyén elveszti jelet. Meg hát a lemerülés. Másodszor jóval több információt tartalmaz. Harmadszor valamiért jobban át tudom tekinteni.
Van GPS-es turistaórám, leginkább a magasságinformációt szeretem. Ez sokat segít abban, hogy hol vagyok. A megtett útvonalat is rajzolja a semmiben, mert térképet nem töltök alá. De arra jó, ha nagy gáz lenne, vissza tudnék térni egy korábbi pontra.
Ja, térképből a spirált javaslom, kezelhetőbb és nem szakad néhány használat után.
süti beállítások módosítása