HTML

Börzsöny

Hazánk egyik legérintetlenebb és legösszefüggőbb hegysége, mely gazdag állat- és növényvilágával a természetkedvelők igazi paradicsoma.

Friss topikok

2011. április 9. Perőcsény - Holló-kő - Szimandli - Hamuház - Kőkorsó - Csóványos - Foltán-kereszt - Bárány-bérc - Diósjenő

2011.04.10. 12:32 :: adamnfl

2011.április 9.

Ezúttal képes beszámoló következik a tegnapi túráról, mivel a bejárt útvonal sokunk számára ismert lehet.

Néhány dolog azonban mindenképpen megemlítendő:

  • Akárhányszor megyek, mindig rácsodálolkozok ilyenkor a szintkülönbségekből fakadó időeltolódásba a kizöldülés tekintetében. Perőcsény közelében már gyönyörű zöldek a bokrok, míg a Jancsi-hegy, Holló-kő környékén még csak a virágok jelzik a tavaszt, a Csóványoson pedig a hóvirágok most élik még csak fénykorukat.
  • Elég sok helyen volt szétbarmolva az út láthatóan teherautók által, a legszembetűnőbb a P+ jelzésen volt a Pintér-bérc környékén. A Verebes-kaszálón pedig annyi kivágott fa van lerakva, hogy kb. a rét felét beteríti. A Foltán-keresztnél (ahogy az a legalsó képen is látszik) a teljes tisztás fel van szántva, mondjuk nem értem milyen célból, máskor is volt hasonló, de most gyakorlatilag a pihanőhelyet alig lehet megközelíteni...
  • Amint az a képeken is látszik, az Oltár-kő-patak gyönyörű volt, mint mindig. Szeretem nagyon a patakok miniatűr vízeséseit, vízfolyásait fotózgatni, és itt nem panaszkodhat az ember ilyen tekintetben.
  • Érdekes, hogy a Csóványoson mennyire szélsőséges a kirándulók száma. Néha előfordul, hogy szombat délutánonként mozdulni sem lehet, most pedig egy lélek nem volt ott. Egész túra alatt mondjuk csak 3 kisebb csoporttal találkoztunk, bizányára az időjárás tartotta otthon az embereket, ami messze nem volt olyan rossz, mint ahogy mondták, sőt, júniusban, júliusban vissza fogom még sírni ezt az időt...
  • S hogy miért volt az előbb a többes szám: augusztus óta most először fordult elő, hogy nem egyedül mentem. Nem semmi társaság verbuválódott össze: Zoli barátom (aki mellesleg erdélyi származású), 2 erdélyi barátja, zimbabwei(!) lakótársuk (akinél az is meglepett, hogy angol anyanyelvű és az is, hogy fehér bőrű) és egy 9 éves budapesti kisfiú, aki egyikük rokona. A kisfiúnak nagy gratula, az Oltár-kői emelkedőt leszámítva hősiesen helyt állt. (Ez a szakasz a többször kilenc éveseknek is komoly kihívást jelenthet)
  • A túra után - mivel még volt egy óránk a fél kilences vonatig - beültünk Diósjenőn a Mona Lisa nevű helyre, ami egyben pizzéria és étterem is. Nagyon pozitívan csalódtunk! Az árak olcsók, az adagok nagyok, a felszolgálók kedvesek. Csak ajánlani tudom mindenkinek. A túra után jól esett nagyon egy korsó Dreher és egy nagy adag cigánypecsenye.

Zöldülő táj Perőcsény határában

Kedvenc virágaim egyike

Felfelé a piros jelzésen

Kilátás Holló-kő szikláiról

Bepillantás a vadregényes Drinó-völgybe

Kilátás a Vár-nyeregből

Patakmedreket övező virág

Oltár-kő-patak I.

Oltár-kő-patak II.

Oltár-kő-patak III.

Kövirózsás és Holló-kő a Csóványosról

Felszántott tisztás a Foltán-keresztnél

A túra adatai: Táv: 28km    Szintemelkedés: kb. 1300m    9:15-19:25

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borzsony938m.blog.hu/api/trackback/id/tr472813756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubastis2 2011.04.10. 13:23:27

Csodajó volt! A természetet nem érdemes dicsérni, mert az egyértelmű, hogy csodálatos, de Ádámot mindenképp, meg a szerencsémet, hogy sikerül összebarátkozni Magyarország egy ilyen nagyszerű túrázójával és túravezetőjével. :) Köszönöm mindenki nevében a türelmet a sok "kocaturistához"! Innen már csak javulni tudunk. ;)

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.04.10. 13:38:24

@bubastis2: jaj mit is írjak erre:D hát köszönöm:) Nagyon tetszett a csapatban, hogy habár sejtem, hogy egy-két embernek a végére már elege lett a sétálásból mégse nyavalygott, nemúgy, mint ahogy azt sokan tették volna. Örülök, hogy tetszett és gyere/gyertek máskor is!:) Egyszer elviszlek egy olyan igazi patakban-mászós felfedező túrára is:D

kaszast 2011.04.10. 15:35:14

Csak 28km? :) Minden elismerésem a 9 évesé és a többieké is. Jó látni, hogy még nem késtem le a "zöldrobbanásról"

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.04.10. 16:47:51

nem szép dolog hát mögött kibeszélni, de múlt héten én sem egyedül mentem, és sajna nyavalygósra sikeredett. uh megfogadtam, h a békesség miatt ezután 15 km-nél többet nem szervezek, ha más is jön velem.

jó az útvonal, és tényleg gyönyörűen zöldülnek a lenti részek. az oltár völgy kedvenc völgyem, de fölfelé gyilkos :D

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.04.10. 16:54:09

ja, és a mona lisát kipróbálom. eddig nem mertem :D

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.04.11. 11:07:47

@kaszast: most csak ennyi és szerintem a héten se lesz sokkal több, de ez nehezebb lesz jóval:D nem késtél le semmireől sem Tibi:D
@mirko vosátka: hát előfordul, hogy nyavalyognak egyes emberek...bár a székely emberkéket keményebb fából faragták ezt többször tapasztaltam már itthon és Erdélyben egyaránt:) Tényleg klassz a Mona Lisa! Vannak börzsönyi specialitások is!:)

oldbikeold 2011.04.13. 01:50:25

-gratula a 9-esnek....
-a zóldülés valóban látványos ha nagy szintkülönbséget jársz be..
-végre egy kis bringás-gyaloglós túrát tettem a "másik" drínó völgybe..is..

picasaweb.google.com/104340368808843779900/SisaPistaBuvohelye#
találkoztam három nagy szarvascsapattal-élmény volt,a drínó gerincére betekintettem,de az oszlopó gerincét követtem egy ideig,az oszlopó patak völgye egyszerűen csodaszép,oszlai árok nagyon látványos a rétegződése miatt,a drínó patak völgyén fel tudtam tekerni majdnem a S-ig!
csak ajánlani tudom a részt! szép túra volt...

csodalámpa 2011.04.17. 16:11:53

Tegnap én is szívtam a széttúrt P+-on, sártenger, rossz lépés esetén lábszárközépig lehet süllyedni, a turista útra vágott bazi nagy fákat már nem is említve... :(
Ha a túra végpontja Diósjenő, mindig a Mona Lisában jutalmazom magam egy finom juhtúróval töltött bordával, nyami :)
süti beállítások módosítása