HTML

Börzsöny

Hazánk egyik legérintetlenebb és legösszefüggőbb hegysége, mely gazdag állat- és növényvilágával a természetkedvelők igazi paradicsoma.

Friss topikok

2011. január 14. Királyrét - Foltán-kereszt - Csóványos - Magosfa - Nagy-Mána - Királyháza - Diósjenő

2011.01.14. 19:20 :: adamnfl

2011. január 14.

Ugyan csak hat nap telt el a legutóbbi túrám óta, de mivel időm volt, s kedvem is ezért túráztam egyet ma. Nem gondoltam volna, hogy ilyen rossz idő lesz: lent sár volt, fent olvadó hó, hatalmas köd, hideg sarki szél és szakadó eső. Azt hiszem ez sokat elárul arról, hogy néztem ki a túra végére. Mivel az útvonal többé kevésbé jól ismert sokak számára, ezért leírás helyett csak egy-egy érdekességet említek meg. Azon már meg se lepődtem, hogy egyetlen túrázóval se találkoztam a nap folyamán. A patakok áradnak, a Rakottyás-patakba sikerült is belecsúsznom térdig. A Foltán-keresztig egy új, eddig számomra ismeretlen úton mentem: a Cseresnyés-patak és Boros-patak által közrefogott gerincen másztam fel. Elég sokáig széles az út, tetszik, máskor is jövök majd erre, igaz a végén kicsit eltévesztettem az utat, így a Hosszú-bércen vezető útra felmászva értem el a Foltán-keresztet végül. Érdekes, hogy ahogy kiértem Diósjenőre a sárga jelzésen egyből elállt az eső és még az ég is kitisztult. Hát igen, a hegyekben más "törvények" uralkodnak.

Reggel ilyen köd fogadott Királyrét környékén 

Valahol a Saj-kút környékén

Ismeretlen utakon 

Valamivel feljebb

Krozslák-kút közelében I.

Krozslák-kút közelében II.

Ködbe burkolózott Csóványos

Találós kérdés is lehetne, hogy hol készült a kép (Nagy-Mána)

Szintén a Nagy-Mána gerincén készült a kép

Csakúgy, mint ez a kép

Patakok összefolyása: A Rakottyás-patak és a Rózsás-patak

Érdekes kontraszt

A túra adatai: Táv: 26 km    Szintemelkedés: kb. 1000m    8:10-14:25

17 komment

Címkék: királyrét csóványos foltán kereszt királyháza diósjenő nagy mána magosfa hosszú bérc závoz krozslák forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://borzsony938m.blog.hu/api/trackback/id/tr562584094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaszast 2011.01.14. 20:12:05

Ez nagyon gáz. Azt hittem, azért a magas Börzsönyben még van hó. Igaz a NHH webkamerán már minden fekete de az délre néz. De hogy az északi oldalon, a Rózsa patak völgyében sincsen hó az nagyon meglepő. A kitartásodhoz meg gratulálok, ilyen mocsok időben 26 km-et lenyomni tiszteletre méltó!

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.01.14. 21:47:15

@kaszast: Én is azt hittem lesz még hó fent:( fent azért vannak olyan részek ahol mindent hó fed (igaz vizes és olvadó) de a Magosfa és a Csóványos közötti szakaszon is volt ahol semmi hó nem volt. Lenézve a Rózsa-völgybe és átnézve a túloldalra csak kis foltokban van már csak hó. Most hétvégére meg amit mondanak...nem marad semmi se...bár akkor inkább olvadjon el az egész mint hogy ilyen vizes, latyakos, csúszós ösvények legyenek...

oldbikeold 2011.01.14. 21:58:45

Ma én is túráztam,így együtt érzek az időjárást illetően.Teljesen átáztam,de nem akaródzott visszafordulni + olyan helyen jártam ahol még eddig soha.Többször terveztem,de mindig elnapoltam a Bársony állást.A Lajos kunyhó és a forrás pedig remek környezetben van-talán ha az idő is kegyes lett volna akkor szebb képeket "lőttem" volna.
picasaweb.google.com/114841135456821063554/BarsonyAllasBorzsony#
A két patak közötti bérc kellemes lehetett.
Furcsa az a két színű patak összefolyása,gondolom a hordalék a megoldás.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.01.14. 22:06:51

@oldbikeold: én tavaly egyszer voltam a Bársony-állásnál, de bevallom csak véletlenül vettem észre a táblát, és szégyellem, de akkor tudtam meg ki is volt Bársony István.

Igen, kellemes volt az a szakasz. Annál az etetőnél, vagy nem is tudom minek nevezzem épp egy képet akartam csinálni, amikor egy vaddisznó felkelt a túloldalán és sebesen elviharzott lefelé a lejtőn. Meglepett, mit ne mondjak, kicsit váratlan volt:)

oldbikeold 2011.01.14. 22:24:30

Kerülgetnek a vaddisznók :):)
A köd miatt sok esély nem volt,hogy találkozzam egy "disznóval"..bár könnyű lett vona a szeme elől eltünni...
Kihagytad a Manó követ dupla 400 m lett volna + -ba....

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.01.14. 22:46:24

Tudom, de azt hiszem lesz még alkalom bőven idén még...szép időben szeretnék majd a Rózsa-völgyön is végigmenni (remélem ezt nem látják most a természetőrök:D) évek óta tervezem már, de idén megcsinálom...

oldbikeold 2011.01.14. 23:02:00

@adamnfl:
Szép út,de a rózsakunyhótól "akadálypálya"..remekül látszódnak a vasúti híd maradványok.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.01.14. 23:13:24

@oldbikeold: hmm az jó...a Drinó-völgyben is jól látszódnak a nyomok...érdekes hogy milyen széles sineket használtak...nekem ez tűnt fel...elég sok régi átjáró be van csak dobálva a patakba ott. Hát akadálypálya a régi zöld háromszög is:D Egyszer régebben a P négyzetet nem találtam meg mert sok fa kidőlt azon a részen, és nem akartam vacakolni a keresgéléssel ezért a Rakottyás-patak völgyében ereszkedtem le. Az emlékeim szerint nem volt vészes ilyen szempontból egyáltalán...

oldbikeold 2011.01.14. 23:27:10

Átjáró az híd?A Z3 felső része igen-csak gátfutás....
A P4-en a bringát a vállamon húztam-vontam keresztül a kidőlt fákon-izzasztó volt :)
A pokol völgyet most ajánlom-tavasszal már nem-a felső részéig vezet egy csapás,de egyszerűen megszűnik és a szeder bokrok "marasztalóak"
picasaweb.google.com/oldbikeold/InCiSzPPokol#5261895444187748386

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.01.15. 09:55:31

@oldbikeold: Igen, természetesen hídra gondoltam, csak tegnap este laptopról írtam, azon meg angol billentyűzet van...vannak ékezetes betűk "í"-t kivéve, és nem akartam nagyon feltűnő helyesírási hibát elkövetni, ezért írtam átjárót:D
Most is a P4 felé akartam menni...de majd inkább szép időben...elég rég voltam arra és inkább normális körülmények között járnám be újra:)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.01.15. 11:09:55

akármilyen szar idő volt, azért nagyon-nagyon irigyellek a túra miatt, mert én szerintem csak februárban tudok legközelebb kiszakadni a betonrengetegből.

amúgy van az a mondás a másfélmillió lépésben, hogy "minden természetjáró tudja, hogy rossz idő ugyan van. na de csúnya...?" számomra ezek a kurva szép fotóid a tanúbizonyság, hogy a természet mindig szép és izgalmas. szarrá ázva is :D

ezt a csresnéys-boros gerincet fel fogom keresni én is, mert jól hangzik, és amúgyis el szoktam menni sajikútig.

a magosfáról nem lőttél képeket?

ami még eszembe jutott: kurva izgalmasak ezek a ködös nagy-mána képek! már régi tervem, hogy a börzsöny különböző szép pontjairól (hinta rét, nagy mána, szabó kövek stb stb) kéne mindenféle évszakban, időjárásban lőni képeket hasonló beállításból! mert mindig más arcát mutatja a táj, és pl a nagy mánáról is megszoktuk a napos időben, "szépkilátás" fotókat :)

a hinta rétet pl szeretném lefotózni amikor virágoznak a fák, aztán nyáron, hóban és így tovább. csak sajna a kibaszott munka és pénz miatt soha nem akkor tudok menni, amikor szeretnék...

meg mondjuk a te fotóid jobb minőségűek is, mint az enyémek :)))

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.01.15. 18:20:36

@mirko vosátka: a Magosfáról nem lettek jó képek...pedig a túra alatt jutott eszembe, hogy basszus napra pontosan 5 éve volt az az emlékezetes téli csoportos túra...azért tettem oda egy kitérőt, hogy csináljak egy jó képet ott és elküldjem poénból azoknak akik ott voltak akkor, hogy mire emlékezteti őket a helyszin és a dátum. Nem tudom miért nem lettek jók azok a képek...az egész túra alatt 30 képet se csináltam...egyre kevesebb képet csinálok mostanában...1 éve még 200at is volt, hogy csináltam. Persze ha jön a jó idő akkor ez majd meg fog változni. Amúgy jó ötlet ez, hogy ugyanabból a szögből képeket az év minden részében:) Kiváncsi vagyok volt-e rajtam kivül valaki a Csóványoson aznap:D
Az én képeim is ugyanolyanok, mint a tieid, csak egy picit élesitek rajtuk...sajna még nem olyan fejlett a technológia igysem hogy egy az egyben visszaadja azt, amit ott lát az ember. Legalább is nem az olyan árkategóriájú gépek, mint az enyém...
Betonrengetegből?:D Te is paneltelepen laksz, mint én?:D

kaszast 2011.01.17. 15:54:44

@mirko vosátka: Ha esetleg egyszer fényképezőgépet akarsz venni, szólj, keresünk neked a pénztárcádhoz mérten, nehogy úgy járj, mint a kis sárga GPS-el :( Ma már egész baráti áron nagyon profi gépeket lehet kapni. Csak arról szól a történet, hogy ahhoz kell gépet választani, hogy mit akarsz elsődlegesen fotózni.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.01.23. 10:00:17

@kaszast: köszi a segítséget! szavadon foglak, ha veszek új gépet :)) egy éven belül lehet, hogy veszek, addig elvagyok ezzel a kis panasonicommal. az olcsó gépeknek amúgy az az előnyük, hogy nem kell rájuk annyira vigyázni :)

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2011.01.23. 14:01:26

@mirko vosátka: ez igaz:D az én gépem is elég ramaty állapotban vam már:D délután lesz új bejegyzés ha minden igaz a tegnapi túráról;)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2011.01.23. 18:48:52

@adamnfl: :)

ja, közben elfelejtettem neked válaszolni a netonrengeteggel kapcsolatban. igen, panelban lakom, de a betonrengeteget úgy általában a városra értettem :)
süti beállítások módosítása