HTML

Börzsöny

Hazánk egyik legérintetlenebb és legösszefüggőbb hegysége, mely gazdag állat- és növényvilágával a természetkedvelők igazi paradicsoma.

Friss topikok

2010. június 15. Királyrét - Darabos-hegy - Nagy-Inóc - Nagy-Hideg-hegy - Csóványos - Oltárkő - Holló-kő - Perőcsény (képekben)

2010.06.16. 12:37 :: adamnfl

2010. június 15.

Míg sok embernek Királyrét az ideális kirándulóhely, nekem inkább az ideális kiindulóhely. Idő hiányában ezúttal csak képekkel próbálom a blog olvasóit végigvezetni legutóbbi túrám útvonalán, mely lehet, hogy csak 29,5 km volt, de az 1600 m szintemelkedés nem volt kevés hozzá. A túráról csak annyit, hogy ezúttal nem egyedül mentem, s mivel Perőcsényben a busz 9 perccel hamarabb elment (ott ültünk a megállótól 20 méterre, ki gondolta volna hogy ez az a busz...) ezért igencsak éjszakába fordult az idő, mire hazaértünk. Még jó, hogy nem az volt az utolsó busz...

Lepke a Nagy-Inócon 

Kilátás a Hangyás-bércről 

Magányos haldokló fa a Korom-bércen 

Az Oltárkő-bérc sziklaalakzatai

Lefelé a kék háromszög jelzésen 

Majmok bolygója című film egyik szereplőjére emlékeztető fa a Csóványosnál

Oltárkő 

Bükkös a kék háromszög mentén

Szabó-kövek (a Kőkorsóról fotózva)

Forrás a kék háromszög jelzés mentén 

Kilátás a Vár-nyereg felől 

Holló-kő sziklái, háttérben a Magas-Börzsöny 

Miklós-tető a Jancsi-hegy utáni tisztásról

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borzsony938m.blog.hu/api/trackback/id/tr832085856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.06.16. 20:14:42

örülök az új bejegyzésnek, már vártam. most ez pótolja számomra a valódi túrázást.

amúgy az útvonal egyes részei nekem is a kedvenceim.

a forrást merre fotóztad a kék háromszögön belül? a fotó alapján a foglalat frissen felújítottnak tűnik. lehet, hogy ez már az eu-s pénzek eredménye?

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.06.17. 10:43:20

ez kb azelőtt van egy 200 méterrel hogy a kék háromszög becsatlakozik a P+ jelzéshez, igen, nekem is nagyon újnak tűnt, szépen megcsinálták:)

Érdekes, hogy ahhoz képest, hogy kedd volt, annyi emberrel találkoztunk majdnem, mint egy hétvégén, elég sok iskolás csoport is volt, de ezek most a "normálisabbak" közül:D Persze így is volt, hogy 2-3 órán át nem jött szembe senki:D

A Darabos-hegyet dél felől nem ajánlom megmászni, mert rengeteg a csalán:D Északról viszont okésnak tűnik, így utólag okosabb már az ember:D Nagyon közelről láttam muflonokat a Korom-bércen, de pont nem volt a kezemben a fényképezőgép:(

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.06.17. 23:38:14

hmm, ez nem messze van akkor az Aklok-rétjétől? a térképem jelöl egy forrást, de én simán elmentem mellette anno, nem vettem észre. habár az úton folyt valami kis vízfolyás, akkor az lehet, hogy a forrásból jött? az út mellett volt a forrás?

amúgy ez a buszos sztori durva. 9 perccel előbb elmegy!!!! ez eszméletlen. még jó, hogy nem az utolsó busz volt. habár mostmár meleg van éjszaka, ki lehet bírni az erdőben, de akkor is.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.06.18. 11:06:36

Igen, ez ott van az Aklok rétjénél, és az úttól úgy kb. 20 méterre.

Nekem most ez az Oltárkőtől a Csóványosig vezető nagyon meredek rész tetszett meg, de nagyon:) Ha jól számoltam 4 nagy szikla van (az első az Oltárkő), ahogy megy felfelé az ember, és a legfelső nagyon komolyan néz ki:D Lefele ugyanolyan nehéz volt menni most, mint felfelé, mert nagyon meredek, ha nem lehetne a sziklába kapaszkodni, nem lenne olyna egyszerű lejönni...Ha jól néztem a térképen 200 m alatt emelkedik/lejt (attól függ honnan megyünk ugye:D) 110-120 métert.

Amúgy hétvégén az lett volna az utolsó busz:D

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.06.18. 21:16:10

nekem is kedvenc útvonalam a piros háromszög az oltárkőig, aztán betorkollni a kék hármoszögben és lecsurogni az oltár patak völgyén. imádom ezt az útvonalat :) annyira szép, és ezeknek a nyugati völgyeknek valahogy más a hangulatuk.

én életemben csak egyszer másztam fölfelé az oltár-völgy-kőkorsó-csóványos útvonalon, de többet nem teszem :D ez már sok a jóból. amúgy lefelé többször mentem rajta végig, és úgy az igazi, mert úgy valóban ki tudja gyönyörködni magát az ember, nem kell a lihegésre figyelni :)

amúgy a kék háromszögnek az a szakasza is durva, amikor a fekete patak fölött halad, és eléggé lejt oldalra.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.06.19. 09:31:25

Egy kicsit félreértettél:) Én arra a részre gondoltam, ami az Oltárkőtől indul. Tehát amikor ott vagy az Oltárkőnél, pár méterre a sziklától (abba az irányba, amerre a K és P háromszög találkozik) indul felfelé egy nagyon meredek bérc, és végig amíg felérsz sziklák vannak. Amikor felérsz, akkor onnan csak kb. egy 40-50 méter a kilátó, ha balra fordulsz. Ha megnézed térképen biztos megtalálod mire gondolok:) De akkor azt meg fölfele főleg nem ajánlom:D Amúgy szép ez az egész Csóványostól nyugatra, északnyugatra levő rész, tele van mély patakvölgyekkel, bükkösökkel, hatalmas sziklákkal, s a K háromszög jelzést leszámítva az ég egy adta világon senki sem jár arra:) Még majd egy Halyagos tervben van nyáron, na meg a kimaradt Vadálló:D De nem jövő héten, mert akkorra jobb útvonalat találtam ki. Sajnos a vizsgák miatt legkorábban csak pénteken tudok menni:(

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.06.27. 12:00:38

@adamnfl: igen, félreértettm, melyikről beszélsz. a térképen nézegettem, melyik rész lehet az, de így emlékezetből nem tudom.

"a K háromszög jelzést leszámítva az ég egy adta világon senki sem jár arra:)"

ez az egész nagyon vicces, erről majd akarok is egyszer írni egy elmélkedős bejegyzést. a börzsönynek annyi szép helye van, nem értem, hogy miért hiszi azt mindnki, hogy az a túra, ha megmásszák a nagyhideghegyet. másfelől viszont nem is rossz az, ha a hegység nagy része hétvégén is háborítatlan :))

sztem ebben nagy adag kényelmesség is lehet. egy 15 km-es túrát le lehet tudni gyorsan, 4-re visszaérsz királyrétre, és elmondhatod magadról, hogy kirándultál.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.06.27. 16:02:38

@mirko vosátka: Igen, sokan választják ezt a "divatkirándulást" vagy nem is tudom minek nevezzem:) De szerintem nagyon más megmászni a Csóványost így, vagy pedig Királyháza felől, vagy Kemence felől, ahogy tegnap én is tettem, egy igen brutál túrán:D
Részletek hamarosan:D

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.06.27. 17:37:06

@adamnfl: persze, persze, nem önmagában azzal van baj, hogy megmássza vki a csóványost.

hát igen, kemence felől nem a rövidebb utat választottad :) (leparkolni cseresznyefaparkolónál, aztán fölsétálni a nagyhidegre :))) )

királyházáról meg nagyon kemény, jöttem arról én is régebben párszor.

várom a bejegyzésedet, és remélem, nemsokára én is ki tudok szabadulni a szabadba, ha nem is annyiszor, mint a válság előtt :((

oldbikeold 2010.11.19. 11:48:06

@mirko vosátka:
ha már a kőkorsónál vagy és az irány a oltár patak akkor ne hagyd ki a hangyás bércen lévő törés követ sem...
picasaweb.google.com/103478529843389805908/GombaKoPatakABorzsonyben#
süti beállítások módosítása