HTML

Börzsöny

Hazánk egyik legérintetlenebb és legösszefüggőbb hegysége, mely gazdag állat- és növényvilágával a természetkedvelők igazi paradicsoma.

Friss topikok

2010. március 26. Hiúz a Börzsönyben (Letkés - Sákola-tető - Kisirtáspuszta - Fagyosasszony - Nagy-Hideg-hegy- Csóványos - Kis-Mána - Diósjenő)

2010.03.27. 13:11 :: adamnfl

2010. március 26.

Kevés olyan falu van a Börzsöny körül ahonnan még nem idultam túrázni, de Letkés ilyen volt -egész eddig. Mivel viszonylag közel van Szobhoz, ezért már 8:30kor el tudtam indulni a Sákola-tető irányába. Az első km még szántók mellett vezet, de hamar beér az ember az erdőbe. A Sákola-tető is eléggé kiemelkedik a környezetéből, csakúgy, mint a délnyugat-börzsönyi hegyek általában. Az utolsó 1 km igencsak fárasztó volt, több rövid pihenőt is be kellett iktatnom. A csúcskő lefotózása után azonnal indultam is tovább a Koppány-nyereg irányába.

Sákola-tető északkeleti oldalánál egy kis tó is található, melyet - nem túl nagy fantáziával- Sákola-tónak neveztek el. A Koppány-nyereg után a kék jelzésen mentem tovább, ami néhány perc múlva leért a Nagybörzsöny felől jövő és Nagyirtáspuszta felé tartó aszfaltútra. Éppen jött egy erdészkocsi, láttam a benneülők arcán a meglepettséget, hogy mit keres erre bárki is, főleg pénteken. Szeretek néha ilyen utakon is menni, mert ekkor nem kell foglalkozni a tájékozódással, az ember kénye-kedve szerint bámészkodhat.

Miután az út megkerülte a Tolmács-hegyet letértem róla, és leereszkedtem a kisvasút csúcsfordítójáig. Innen kb. 600m-re van Kisirtáspuszta, ahol ezúttal se volt egy lélek se. 11:40 volt, úgyhogy nem túl sok időm volt enni-inni, indultam is tovább. Néhány száz méterre letértem a sárga jelzésről és egy baloldali patakvölgybe kanyarodtam ami a Lajos vadászházhoz vezetett. Tavaly voltam már itt, de akkor az Érsek-tisztás felől jöttem. A háznál nem volt senki, úgyhogy megállás nélkül mentem is tovább.

Nézegetvén a térképet arra lettem figyelmes, hogy a Nagy János-tető 571 méteres csúcsa mellett vagyok közvetlenül, így fogtam magam és 5 perc alatt felértem a csúcsra. Innen kb 80 métert kellett leereszkedni a turistaútig ahol éppen favágók csoportja dolgozott. Elég furcsán néztek, amikor elindultam a jelzést keresztezve észak felé egy patakvölgyben. Annyira kristálytiszta vize volt a pataknak (legalábbis szemre), hogy nem tudtam megállni, hogy ne igyak belőle.

Elég komoly emelkedő következett, de megérte, mert a Fagyosasszony 607 méteres csúcsa alatt közvetlenül nincs növényzet, így nagyszerű a kilátás egész a Dunakanyarig, és tovább. Kelet felé indultam és csakhamar megtaláltam azt az utat ami a Kammerhof fenyvesei felé visz fel egészen. Tudom, hogy sokan nem szeretik a fenyőket, mert tájidegen, nekem mégis nagy kedvenceim. A Nagy-Hideg-hegynél végre tarthattam egy kis pihenőt, 13:40 volt, egész jól jöttem eddig.

Rakodónál a piros háromszög jelzést követtem, egészen az Oltár-kőig. A Börzsöny legnagyobb sziklaalakzatában ezúttal se kellett csalódnom. Mivel már errefelé minden jelzett úton megközelítettem a Csóványost, ezért az Oltár-kő mögül induló rendkívül meredek részen indultam felfelé. Mialatt felértem a kilátóhoz 3 csodálatos andezitszikla mellett is elhaladtam. Kár, hogy ezekből nincs több errefelé.

Úgy döntöttem a kilátóba nem megyek fel ezúttal, úgyhogy a csúcsfüzetbe való irkálás után már indultam is lefelé, de ezúttal se a megszokott utak egyikén, hanem a Csóványostól alig 2-300 méterre keletre levő kis tisztás felé. Miután visszatértem a zöldre, a már megszokott útvonalon haladtam, egész addig, ahol a nemrég festett zöld háromszög jelzés becsatlakozott. Onnan elindultam, hogy megmásszam a nap utolsó hegyét, a Málna-hegyet.

Tetején méretes csúcskő pihen, meg is pihentem rajta hát én is. Keletnek indultam a kék négyzet jelzéshez. Amikor leértem észrevettem, hogy egy autó áll nem is olyan messze. Mikor odaértem láttam hogy 2 természetvédelmi őr volt, akiknek lerobbant az autójuk. Pech. Itt a kék négyzet eltért balra a Dobó-bérc irányába, de én a Kis-Mána felé tartottam tovább. Kb 20 perc után értem el a Hornos-tisztáshoz, ahol készítettem néhány képet, majd halk neszre lettem figyelmes. Mikor közelebb mentem, láttam, hogy valami felugrik, s valami eszeveszett sebességgel beszalad az erdőbe. Szürkés szőre volt, szép nagy állat, és biztos, hogy nem patás. Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy egy hiúzt zavartam meg éppen a délutáni napozásában. Azért nem hallhatott meg, mert pont egy olyan részen jöttem ahol ki volt száradva föld így egész halkan jöttem, és nem látott, mert egy kis hepe-hupa a földben eltakart engem. Így lehetett az, hogy egész közelről figyelhettem meg (kb. 30-40m), s talán egy egész másodpercig is láthattam. Nem láttam még soha ilyen gyorsan menekülni egy állatot se, ehhez képest egy őz is csak vánszorog. Észak felé mentem tovább, s annyira a hatása alá kerültem a dolognak, hogy véletlenül letértem az amúgy is alig kitaposott ösvényről, így kénytelen voltam a hegyoldalban leereszkedni, vigyázva arra, hogy a hóvirágok ne lássák kárát ennek. Eközben még 2 muflont is láttam egész messziről. Miután kiértem az útra egy Kemence felől érkező barátságos autós megkérdezte, hogy elvigyen-e vagy turista vagyok. Bár minden testrészem pihenőért könyörgött, azért csak megmaradtam turistának. Ezután bementem egész a patak mellé és csináltam pár szép képet a Kemencéről.

Néhány tíz méterre egy őz szaladt be előttem az erdőbe a patak mellől. Meglepő, mert kb 5 perce még autó ment el nem is olyan messze...Az utolsó komoly emelkedő a Závozhoz vezető út volt, ahonnan viszont nagyon klassz a kilátás Diósjenőre.

Innen a megszokott sárgán indultam le a falu irányába. Most már meg se lepődtem, amikor 3 őz menekült el hangos lépteim zajától. (Ennyi állatot nagyon rég láttam már) Jó tempóban mentem, így simán elértem a 18:58as Vác felé közlekedő vonatot.

Az idei év eddigi messze legnehezebb túrája volt, igen sok szintemelkedéssel, de megérte.

A túra adatai:  Táv: 36 km    8:30-18:00    Szintemelkedés: kb. 1600 m

 

9 komment

Címkék: nagy hideg hegy csóványos diósjenő letkés kemence patak koppány nyereg sákola tető tolmács hegy kisirtáspuszta lajos vadászház nagy jános tető fagyosasszony kammerhof oltár kő málna hegy hornos tisztás kis mána závoz

A bejegyzés trackback címe:

https://borzsony938m.blog.hu/api/trackback/id/tr771872562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medve11 2010.03.27. 13:23:24

gratula, szép túra

hiúz..

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.03.28. 09:28:44

Ezért jó olyan helyeken is járni ahová nem vezetnek turistautak. Nagy szerencsém volt, lehet hogy most hosszú évekig nem látok újra hiúzt, bár én bízom benne hogy egy kicsit elszaporodnak itt a Börzsönyben (persze csak annyira, hogy ne legyenek károsak a nagyvadak számára) mert elég ideálisak a körülmények számukra. (természetesen hazai szinten)

Az ilyen túrák amúgy hiúztól függetlenül is mindig megerősítik bennem hogy a Börzsöny a legideálisabb hely egy budapesti természetjáró számára. Közel van, kevesen vannak (a minap azt olvastam Magyarország legnagyobb összefüggő lakatlan területe) vadakban, hegyi patakokban gazdag, és talán itt a legnagyobbak a hegyek relatív magassága. A patakvölgyek, főleg a nyugati részen nagyon mélyen vágódnak be a hegyek közé:)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.28. 15:55:19

hijjj, 36 kilométer és több mint 9 óra, ez nem semmi.

a hiúzhoz meg itt is gratula :)

egyébként én is drukkolok nekik, hogy zavartalanul szaporodhassanak.

"Az ilyen túrák amúgy hiúztól függetlenül is mindig megerősítik bennem hogy a Börzsöny a legideálisabb hely egy budapesti természetjáró számára."

ezzel teljesen egyetértek, sok rajongója van a börzsönynek, és pont ezek miatt. közel van, a zónázó vonat most még gyorsabb. lakatlan vadon, nincsenek belül falvak, csak a szélén, és olyan idegesítő üdülőövezetek sem alakultak ki a belsejében, mint a pilisben dobogókő. ráadásul változatos is. más a déli rész, más az északi, más a magas börzsöny, és még a magas börzsönyön belül is van változatosság.

és: épp a minap magyaráztam valakinek, hogy azért az nem semmi, hogy a főváros közelében van egy olyan hegységünk, ahol hiúz él!! :))

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.28. 16:05:45

@adamnfl: "persze csak annyira, hogy ne legyenek károsak a nagyvadak számára"

ott a videón (amit linkeltem) azt mondják, hogy fő tápláléka a muflon. azért meg nem nagy kár, mert állítólag eléggé tájidegen és sok kárt okoz. nem is értem, miért nem lőnek ki többet és árusítják olcsó vadhúsként... egy időben volt is szó arról, hogy a bükki, meg a börzsönyi populációjukat megritkítják.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.03.28. 19:11:30

@mirko vosátka: én azért kedvelem a muflonokat is, bár ugyanúgy kedvelem a sziklagyepeket is amiket állítólag tönkretesznek, úgyhogy nehéz a választás:)
A legjobb az lenne, ha kialakulna egy egyensúlyhoz közeli állapot, és nem lenne semmiből túlszaporodás, dehát ez nem ilyen egyszerű:)

Kössz mégegyszer a gratulációt:)

Nem tudsz egy olyan oldalt ahol a börzsönyi becsült vadállományról lehet egy kis információt kapni?

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.29. 23:48:30

@adamnfl: persze! mint állatot én is szeretem, nincs vele semmi bajom. próbáltam gyorsan a neten keresni vmi cikket, amiben leírják, h pontosan mi vele a gond, de egyelőre nem találtam. pedig volt erről szó még anno a rádióban is.

a börzsönyi becsült vadállományról sem találtam semmit, nézegettem a vadásztársaságok, meg a nemzeti park honlapját, de ott semmi. vagy máshol kéne keresni, vagy nincs is a neten fönt :(

viszont most vettem észre a térképen, hogy két drinó-patak is van a börzsönyben :))

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.03.30. 14:40:13

akkor nem csak én vagyok béna:D

igen, én ezt még tavaly nyáron észrevettem, hogy 2 Drinó-patak van:D

a patakvölgyek mellesleg a másik nagy kedvenceim a kilátóhelyek mellett:) áprilisban tervezek egy túrát a Bacsina-patak völgyében is, úgy láttam hogy Királyházától egész a Magosfa tövéig fel lehet menni a patak mellett vezető ösvényen:)

mabal 2015.04.22. 23:48:59

A Sákola-tetőt nagyon szeretem. Március végén hatalmas virágszőnyeg borítja tömény illatfelhővel és hangulatos szűk füves gerince van. Dél felé pedig irdatlan mély patakvölgy húzódik.
süti beállítások módosítása