HTML

Börzsöny

Hazánk egyik legérintetlenebb és legösszefüggőbb hegysége, mely gazdag állat- és növényvilágával a természetkedvelők igazi paradicsoma.

Friss topikok

2010. március 5. Kemence - Miklós-tető - Csóványos - Királyrét

2010.03.22. 13:39 :: adamnfl

2010. március 5.

Hetek óta terveztem egy hosszabb túrát már, idén még csak egyszer voltam, akkor is az éppen térdig érő hó miatt rövidre sikerült a kirándulás. Előzetes infók alapján ez a pénteki nap ideálisnak tűnt egy emlékezetes túrához. Úgy terveztem hogy Kemencéről indulok s majd utána lesz ami lesz.

Szerencsére reggel verőfényes napsütés fogadott és már a buszból láttam, hogy nem volt hiábavaló ilyen korán felkelni. 9:14-re ért a busz Kemencére, s a Jókai utca lejtőjén hamar a Kemence-patak (és persze a kisvasút) mellett találtam magam.

Annak ellenére, hogy milyen szép volt az idő, gyakorlatilag senkivel nem találkoztam, kb. 10 percenként ha egy-egy autó elment mellettem. Egy rövid szakaszon letértem a betonútról és megcsodáltam a Kemence-patak igencsak szép sziklákkal övezett medrét. Nem emlékszem hogy Magyarországon sűrűn láttam volna olyat, hogy egy patak vize ilyen halványzöld színű legyen.

Viszonylag hamar, egy óra alatt elértem azt az út melletti farakodó helyet ahonnan a Miklós-tető felé szerepentinező erdészeti feltáró út indul. Kb. negyedórával később egy Lada állt meg mellettem, s a benne ülő kérdezte, hogy ne vigyen-e fel a kocsival egy darabon. Megköszöntem a lehetőséget, de igazi túrázó ilyet csak akkor csinál ha valami baj van, itt meg az volt a legnagyobb bajom, hogy beborult az ég és nem tudtam olyan szép képeket csinálni. A szerpentinút negyedik kanyaránál tettem egy rövid kitérőt a Pléska-szikla felé, ahol geocaching láda is van valahol állítólag, de azt most kihagytam. Miután visszatértem az útra nemsokára láttam hogy balkezem felől valaki ereszkedik le a hegyoldalon. Pont akkor ért le amikor én is odaértem. Az erdész volt, aki egy órával korábban hajtott el mellettem. Kedves ember volt, elég sok kérdésemre választ kaptam a környékkel kapcsolatban.

Körülbelül 10 percnyi eszmecsere után elköszöntünk egymástól, ő indult vissza az autóhoz én pedig a mai nap először hegynek felfele vettem az irányt. A "hóhatár" kb 500 méter körül lehetett az északi oldalon, a délin viszont még 700 méteren se volt hó. Hamar megtaláltam a csúcsot és indultam lefelé a zöld jelzésig. Onnan a már jól ismert emelkedő következett egészen addig míg a Z+ jelzés be nem csatlakozik Királyháza felől. Szerencsére kisütött a nap és így igenjó képeket sikerült készítenem, főleg hogy a növényzet amúgy is ritkás arrafelé, főleg "télvíz" idején.

Újabb emelkedő: Magosfa következett. Mivel a zöld az egyik legnehezebb út felfelé a Csóványosra, ezért eddig fel se tűnt, hogy rajtam kívül 1 nyom volt csak hóban, s az se volt friss egyáltalán, de amikor már becsatlakozott a piros, majd a  K háromszög is és még mindig semmi, akkor az egy kicsit meglepett. Csóványosra felérvén azt kellett konstatálnom, hogy a csúcsfüzetbe 5 napja nem írt senki. Ez egy kicsit túlzás, de aznap szerintem rajtam kívül senki nem volt a Csóványoson. Felmentem a kilátóba, ahol akkora szél volt hogy 4-5 kép készítése után azonnal lejöttem.

Mindig erős a szél fent, de ez felül múlt minden eddigit. Pedig ez volt a 16. alkalom, hogy megmásztam a Csóványost, és 2-3 kivétellel mindig felmászok a betontorony tetejére, mert a kilátás tiszta időben kárpótol.

Három óra előtt indultam le, s helyenként hóátfúvások nehezítették az utamat a Szabó-kövek felé. Hihetetlen hogy reggel 9 után olyan jó idő volt a völgyben, hogy le akartam venni a kabátomat, délután kettőkor pedig, amikor elvileg a legmelegebb van majd megfagytam kabátban is. 12-15 fok különbség biztos, hogy volt a két hely között. Amikor a Hangyás-bérchez értem, úgy döntöttem kimegyek a 300m-re levő sziklákhoz, ahonnan jó kilátást ígért a térkép, s nem is kellett csalódnom ezúttal se.

Olyan borzasztó hideg volt itt, hogy úgy elfagytak az ujjaim, hogy egy öt percre le kellett ülnöm felmelegíteni őket, mert már a fényképezőgép exponálógombját sem bírtam lenyomni. Miután Rakodóhoz leértem, a K+ jelzést választottam, amin eddig még (bármily meglepő is) nem voltam. Kellemesen lejtett az út, így 10 perc alatt leértem a Taxi-réthez. Itt találkoztam a második (és egyben utolsó) emberrel a túra folyamán: valaki az úttól távol fát vágott. Rövid pihenő után indultam el, hogy megmásszam a Magas-Taxot, amit már régóta megszerettem volna, de valahogy mindig kimaradt - eddig. Ekkor a Nap már erősen lemenőben volt.

Könnyű kis emelkedő után értem fel a csúcsoszlopot bokrokkal körülvett tetőre. Rövid pihenő és már irány is lefelé: délnek indultam, és csakhamar kereszteztem a piros jelzést, amin egész addig mentem, ahol a Nagy-Hideg-hegyről jövő út vissza nem fordul a Cseresznyefa-parkoló felé. Innentől a betonúton ballagtam be Királyrétre, ahol 40 perc várakozás után jött is a volánbusz, amely Kismarosig vitt, innentől pedig a szokásos vonatozás volt csak hátra Budapestre.

Összességében eszméletlen jó túra volt, márciushoz képest nagyon szép, tiszta idővel. Szarvast, rókákat is láttam, de azokat sajnos nem sikerült lencsevégre kapnom. Majd talán legközelebb...

A túra adatai: Táv: 28 km  Szintemelkedés: kb. 1150m  9:15-17:45 Átlag: 3,3 km/h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     

 

 

 

A túra térképvázlata

7 komment

Címkék: börzsöny kemence királyrét csóványos kemence patak miklós tető magas tax taxi rét rakodó hangyás bérc magosfa pléska szikla

A bejegyzés trackback címe:

https://borzsony938m.blog.hu/api/trackback/id/tr171816239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.21. 22:37:09

ezzel a miklós-tetőre vezető úttal már én is régóta szemezek. sztem nyáron megejtem.

viszont kíváncsi lettem volna, milyen képek készültek a kilátóból. vagy nem sikerültek jól?

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.03.22. 13:26:18

de, vannak jó képek onnan is, berakok 1-2t ide:)

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.03.24. 12:43:02

megérte berakni, mert nagyon jók :)

egyébként a második kép, a kemence patakos néz ki nagyon jól.

adamnfl · http://borzsony938m.blog.hu 2010.03.25. 19:09:40

@mirko vosátka: nekem is pont az a kedvencem:D
Élőben még jobban nézett ki!:)

mabal 2015.02.27. 00:26:45

A Miklós-tető felé vezető szerpentinút végén egy ideig még van egy felfelé vezető út (mely keresztezi az új zöld jelzést), de aztán lassan az is eltűnik és nekem nem is sikerült másikat találni. Egy jó szakaszon térdig-derékig érő szúrós bokrok között laviroztam össze-vissza karistolva a lábam, de legalább szép kilátás nyílt Kemence felé.
Nem emlékszem pontosan hol van a Miklós-tető csúcsa mert enyhén elnyújtott a tető, mindenesetre ezen a szakaszon (egy kicsit Magosfa felé) egy páratlan kilátást nyújtó szikla van. Szinte Hollókő kistestvére, szemben is van vele. Gyönyörű, és érdekes, hogy milyen kevés helyen említik meg.

mabal 2015.10.12. 00:34:11

@oldbikeold: érdekes, a csúcskő mögött nem sokkal a háttérben magasabb halmok látszanak. Azt gondolnám, hogy ott van a csúcs. Vagy csak a képen tűnik így. Én a csúcskövet nem láttam, de lehet, hogy az aljnövényzet miatt, mert késő tavasszal vagy nyáron jártam erre.
Nagyon élesek a képeid.
süti beállítások módosítása